DE VOORBEREIDING

Ondertussen had ik al een leuke flat gevonden waar ik samen met Joosje zijn eerste levensjaren zou gaan doorbrengen. Ik koos zorgvuldig een mooie kleur voor de babykamer en richtte deze helemaal naar mijn smaak in. Verder ging ik met mijn moeder vaak de stad in voor kleertjes en andere onmisbare babyspullen. 

Mijn moeder was er zelfs verbaasd van dat ik zo goed wist wat ik allemaal nodig had. Wat ze niet wist, was dat ik in mijn vrije uren op het internet een baby uitzetlijst had gezocht. Toen Lotte zeven maanden zwanger was, had ik alles al in orden. Van newborn luiers tot flessenwarmers en van billendoekjes tot een kinderwagen. Het zag er allemaal fantastisch uit en ik verheugde me dan ook steeds meer op de komst van Joosje.

Als laatste poging om Lotte over te halen toch voor de baby te willen zorgen, nodigde ik haar uit om naar de babykamer te komen kijken. Haar reactie was ronduit bizar! Ze keek wat in het rond, maar zei verder niets. Het enigste wat eruit kwam was dat ze na de bevalling zo snel mogelijk naar de gym wilde. Ze was namelijk haar figuur kwijt en dat moest weer zo snel mogelijk in orden komen!

De laatste twee maanden van haar zwangerschap moest ik ook mijn financiële huishouden in orden brengen. Zorgvuldig bekeek ik alle mogelijkheden waarop ik geld kon besparen. Daarnaast liet ik mijn baas ook weten dat bereid was om overuren te werken. Op die manier zou ik dan niet in financiële problemen komen. Verder zocht ik ook alvast een kinderopvang. Als ik ´s avonds moest werken of overuren moest draaien dan zou ik Joosje bij mijn moeder af kunnen zetten. Volgens mij had ik alles dus prima voor elkaar.

En toen kwam Joosje

baby josjeOp 17 april, kreeg ik een telefoontje van de moeder van Lotte. Op een verlegen toon liet ze me weten dat Lotte met de weeën was begonnen. Ik liet mijn baas weten dat ik die dag vader zou worden en dat mijn ex dus naar het ziekenhuis gebracht moest worden. Hij feliciteerde me en herinnerde mij dat de verloren uren ingehaald zouden moeten worden.

Eenmaal aangekomen vertelde Lotte mij dat het nog te vroeg was om naar het ziekenhuis te gaan. De weeën kwamen namelijk nog niet snel genoeg. Toch had ik voor alle zekerheid een kraampakket gekocht omdat je maar nooit weet wat er kan gebeuren. Lotte nam nog een bad en ik een kop koffie! Drie uur naderhand kwamen de weeën om de vier minuten en waren ze bovendien behoorlijk heftig.

Op dat moment werd het dus tijd om naar het ziekenhuis te rijden. Eenmaal aangekomen werd me gevraagd of ik bij de bevalling aanwezig wilde zijn. Mijn antwoord hierop was ronduit, ja. Ik kreeg een jas aan en een hoofd- en mondkapje op voordat ik de verloskamer binnen mocht. Op dat moment bevond ik me in een ware rollercoaster. De weeën waren volgens Lotte onverdraaglijk. Na een poosje ademen, gillen en zweten kreeg ze eindelijk epiduraal en kon het persen beginnen.

Vreugdetranen

Toen ik de bovenkant van het hoofdje naar buiten zag komen liepen de tranen over mijn wangen. Wat is dat ongelofelijk mooi om mee te maken! Toen Joosje geboren was werd hij meteen nagekeken en schoongemaakt. Daarna kreeg ik mijn zoontje in mijn armen. Daar stond ik dan. Een alleenstaande vader met een piepklein mensje in zijn armen. Lotte wilde Joosje niet zien. Ze vroeg dan ook of ze de baby direct naar de babyafdeling wilden brengen.

Drie dagen later mocht ik Joosje mee naar huis nemen. Lotte heeft juridisch en sociaal afstand gedaan van Joosje. Na de bevalling heb haar dan ook niet meer gezien.


Vader in een mama wereld | Met mensen omgaan